Jag hade nyligen ett väldigt bra samtal med Valberedningen gällande hur vi skall gå från att vara en Förening som drivs av en liten grupp som gör väldigt mycket till att bli en betydligt större grupp som gör lagom mycket.

Hej Medlemmar, Ledare och Framförallt föräldrar!

Historik & Nutid

STFF är en Förening som på pappret grundades för över 20 år sedan. Jag vill dock påstå att vi blev en riktig Förening först i samband med att vi fick vår anläggning Nytorps Mosse IP och ett eget Klubbhus i anslutning till vår konstgräsplan. Då gick vi från att vara ett gäng lag/satelliter som till största del hade gemensamma klubbfärger, till att få möjlighet att bli EN enhet.

Jag som varit aktiv i Föreningen i olika positioner (tränare P95, Herr, P05, Sportsligt anvsarig och nu Ordförande) under ca 10 år har till och från känt en stor frustration över att vi har haft och svårt att ta ordentliga steg framåt och utveckla vår Förening till sin fulla potential som jag ser som enormt stor. Vi har en fantastisk anläggning som ligger som en smältdegel med enorm integrationskraft mellan villorna i Trångsund och hyreshusen i Skogås. Vi har en fantastisk plantskola i vår väldigt stora fotbollsskola och det vimlar av ledare och tränare med engagemang och driv.

Jag ser dock med avundsjuka på våra kompisar i Haninge, Vendelsö, Enskede, Älvsjö m fl som kommit väldigt mycket längre inom många områden. Där finns en fungerande overhead och anställda som avlönat kan jobba med att utveckla sina Föreningar.

I den frustrationen är man också givetvis självkritisk och funderar mycket på vad man kunnat göra annorlunda för att kunna bidra mer. Jag är också övertygad om att det funnits ett flertal saker jag själv kunde gjort både bättre och annorlunda i de roller jag haft i Föreningen och framförallt i den roll jag har idag.

Min analys landar dock i att huvudproblematiken för Skogås-Trångsunds FF inte har något att göra med om att ett fåtal beslut eller hur olika enskilda individer agerat i historien kring enskilda frågor utan problematiken och den framtida utmaningen är att arbetsfördelningen hamnat på alldeles för få individer. För få tvingas helt enkelt göra för mycket och sitta på för många stolar

Vi har idag en Styrelse som inte främst agerar som en Styrelse utan tvingas vara alldeles för operativ i själva verksamheten. Fotbollsgruppen består i huvudsak av styrelsemedlemmar som dessutom till stora delar också är huvudtränare för lag. Det innebär att bara dessa personer alltså sitter på tre stycken ideella roller som de skall sköta samtidigt som de skall sköta sina jobb och få ihop det övriga i livspusslet. Det är ju rätt naturligt att detta varken skapar effektivitet eller beslutsförhet utan snarare individer som känner att mycket hänger på deras axlar.

Den ljusa framtiden och förutsättningen för att komma dit

Det är väldigt tydligt att vi vid årets årsmöte behöver skapa en Styrelse som skall kunna fokusera på att vara just en Styrelse. De skall givetvis vara lyhörda och uppdaterade på vad som händer ute i verksamheten men de skall inte driva den eller vara de som ensamt utvecklar den.

Själva arbetet måste ske i olika grupper där det viktigaste arbetet sker i Fotbollsgruppen. Vi behöver dock givetvis fler grupper så att arbetet blir effektivt och rätt personer jobbar med rätt saker.

Vi vill ju ha en anläggning som vi trivs på och här finns det massor som vi kan göra bättre. Vi behöver en Caféverksamhet som fungerar och kanske kan utvecklas ytterligare. Vi behöver utveckla vår cupverksamhet samt ha en fördelningsmodell som skapar ett engagemang och en uppsida för de som ansvarar för cuperna.

Allt ovan har en sak gemensamt och det är att det kommer bli hur bra som helst om vi bara har fler människor som är med och hjälper till och bidrar i de olika grupperna. Det överlägset bästa med alltihopa är att om det dessutom blir tillräckligt många så blir arbetsbördan också både mindre men framförallt roligare.

Jag är ödmjukt medveten om att livssituationen ser väldigt olika ut i olika familjer och att de moderna familjerna ser olika ut. Jag är dock övertygad om att det vimlar av kompetenta och engagerade föräldrar bland våra fotbollsspelande barn som har några timmar över i månaden för att bidra till att den verksamhet som tar hand om deras barns fotbollsintresse skall bli en så bra verksamhet som möjligt.

Föreningens nya policy

Då vi som Förening historiskt sett varit dåliga på att attrahera och engagera den potential som finns i vårt enorm stora föräldragrupp till att jobba med själva Föreningen och dess overheadverksamhet så har vi nu tillsammans med Valberedningen tagit fram en ny policy.

Den policyn är lika enkel som genialisk och demokratisk. Den innebär att alla lag i Föreningen skall bidra med minst en förälder (skall inte vara någon som redan är ledare kring laget) som skall jobba i någon av de grupper vi håller på och tar fram just nu. Ibland kan det vara lättare att attrahera två föräldrar som känner varandra väl och tycker det är roligt att jobba med någon man känner och det är ju bara en enorm bonus.

Vi förväntar oss nu att lagen tar ansvar för detta och levererar minst ett namn senast 19 februari till kansli@skogas-trangsundsff.com 

Givetvis behöver detta leda till att lagen i Föreningen behöver hitta ett forum (möte, mejlslinga etc) för att plocka fram sin kandidat/sina kandidater.

Avslutningsvis vill jag säga att det finns få saker som givit mig lika mycket som att vara med och arbeta i det ideella föreningslivet. Jag hade förmånen att uppfostras av två fantastiska och engagerade föräldrar och formades givetvis på ett väldigt positivt sätt, tycker jag själv i alla fall, av detta.

Jag som jobbat i finansvärlden större delen av mitt liv kan med emfas säga; Det finns ingen bättre investering i föräldrarollen än att investera i sina barns fritidsintressen. Det ger verkligen hela familjen en enorm glädje och för att inte prata om hur positivt det är för både hälsa och social utveckling för våra barn att idrotta.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

  

Valberedningen & Styrelsen genom

Johan Villingstam

Ordförande

Skogås-Trångsunds FF