Det blev blev tydligt under Ledarveckan hur viktigt det är att alla vet vad som gäller kring vissa saker så att utrymmet för egna tolkningar och att vi gör olika minimeras. I ett steg mot det så skickar vi här ut hur Fotbollsgruppen ser på hur samarbeten kring spelare ålderskullar emellan skall se ut.

Vi som Förening är väldigt tydliga med att man skall ha sin hemvist och bas i den åldersgrupp man är född i men att vi älskar och förordar samarbeten ålderskullar emellan med utgång från individens utveckling samt basgruppens situation och möjlighet till det.

 

Bakgrunden till det är i huvudsak Tre;

1) Vi tror att detta är det bästa för individerna i vår förening att ha det på detta sätt

Vi tror att man får bäst trygghet och gruppdynamik om man har en utgångspunkt med de som är i samma ålder och de som man hänger med i skolan. Vi vet att just den delen generellt också ger bäst förutsättningar till ett långsiktigt idrottande vilket är en av huvudpunkterna i vår förening.

2) Vi tror att det är omöjligt att hitta en metodik som blir rättvis och tydlig för hur vi skall flytta spelare mellan åldersgrupper och framförallt hitta ett mätsystem som skall avgöra vilka som skall flyttas upp och inte.

 Här kan det ju vara olika saker som gör att man önskar spela med äldre;

- Talang

- Inställning till att träna

- Driv & Engagemang till sin idrott

- Prestige mot kompisar

Detta har ju vi som Ideell Förening extremt svårt att seriöst och rättvist avgöra från individ till individ då det är barn och det ofta kan handla om och tillväxtfaser, mognad och andra saker som snabbt kan skifta. Ena året så ligger man längst fram nästa år är man nummer sju i gruppen för de andra vuxit ikapp

3) Risken att skapa sämre förutsättningar i den ålderskull som lämnas

Vi vet också att denna typ av flyttar blir väldigt smittsamma och skapar en dålig balans och dynamik i en Förening. Om "bästa" spelaren flyttas upp så riskerar föräldrar/spelare själva som är nr 2 i gruppen också anse att de skall spela med ett år äldre. Vi vet också att det riskerar utarma den åldersgruppen som tappar kvalité och kvantitet på sina egna träningar som gör att andra i gruppen samt ledare riskerar tappa sugen.

 

SUMMERING;

Vi ser helt enkelt väldigt lite uppsida i att spelare helt flyttas upp en ålderskull och risk för väldigt stor nedsida. Vi har stark tro till att man med gott samarbeta kan optimera utvecklingen lika mycket utan att behöva byta åldersgrupp och att man istället adderar träningsmiljö och matchmiljö för de som har störst driv och möter deras behov på det sättet.

Vi vill lägga till att dessa samarbeten måste ske utifrån ledarna för den ålderskull man skall tillhöra så att de äger frågan och gör det på ett balanserat, transparent och utvecklande sätt för alla parter. Ledarna för den äldre ålderskullen väljer alltså inte själv vilka spelare som önskas låna upp utan det ägs av åldersgruppen där spelaren har sin hemvist. De har givetvis bäst inblick över vilka som behöver, motiveras och förtjänar denna miljö samt kan hantera det på ett moget och utvecklande sätt.

Nyckelordet är samarbete kring duktiga och engagerade spelare som behöver och önskar extra stimulans. Vi behöver komma ifrån ord som "låna" spelare utan istället se det som ett gemensamt ansvar och samarbete för att bidra till klubbens alla spelares utveckling (inte bara den årskull man själv tränar) och att vi på det sättet optimerar möjligheten för utveckling på hemmaplan istället för att känna behov av att lämna för andra klubbar och akademier.

Vi önskar också att alla inte bara tittar på de som ligger längst fram just nu utan att man även tar in andra variabler i dessa samarbeten. Variabler som driv, engagemang, mognad och träningsvilja är minst lika viktiga parametrar att titta på.

Mvh

Fotbollsgruppen